Mange historikere mener at fyrverkeri opprinnelig ble utviklet i det andre århundre f.Kr. i det gamle Liuyang, Kina. Det antas at de første naturlige “fyrverkeriene” var bambusstilker som når de kastes i en ild, ville eksplodere med et smell på grunn av overoppheting av de hule luftlommene i bambusen. Kineserne trodde at disse naturlige “fyrverkeriene” ville avverge onde ånder.

En gang i perioden 600-900 e.Kr. sier legenden at en kinesisk alkymist blandet kaliumnitrat, svovel og kull for å produsere et svart, flassende pulver – det første “kruttet”. Dette pulveret ble hellet i hellige bambuspinner (og senere stive papirrør) som var utgangspunkt i starten på fyrverkeri.

Fyrverkeri tok veien til Europa på 1200-tallet, og innen 1400-tallet ble de mye brukt til religiøse festivaler og offentlig underholdning. Italienerne var de første europeere som produserte fyrverkeri, og europeiske herskere var spesielt glad i bruken av fyrverkeri for å “trylle med sine undersåtter og belyse slottene sine ved viktige anledninger.”

Tidlige amerikanske bosettere hadde med seg sin kjærlighet til fyrverkeri til den nye verden, og fyrverkeri var en del av den aller første uavhengighetsdagen – en tradisjon som fortsetter hver 4. juli når USA feirer som John Adams hadde håpet “med pomp, parade …. Bål og belysning fra den ene enden av kontinentet til den andre. ” Amerikanernes feiringsånd fortsatte å vokse, og på slutten av 1700-tallet brukte politikere display fyrverkeri for å tiltrekke folkemengder til sine taler.

Mens 4. juli fremdeles er den “store dagen”, fortsetter amerikanerne å bruke fyrverkeri året rundt for å feire på festivaler, spesielle arrangementer og sportslige tradisjoner som OL og Super Bowl.

Fyrverkeriunderholdning genererer både dollar og smil. Thunder Over Louisville er et av landets største fyrverkerier, og en økonomisk studie utført av Derby Festival bestemte at Thunder genererer mer enn $ 56 millioner for den lokale økonomien.

Men mer enn noe annet, når du tenker på fyrverkeri, tenker du på den fjerde juli og feiringen av landets uavhengighet. Fyrverkeri har vært hos amerikanere siden nasjonen deres begynte, og det er derfor APA vil fortsette sitt arbeid for å bevare og fremme en amerikansk tradisjon!